viser vi:

Filmfarsi

Udgivet:
2019
Spilletid:
83min.
Land:
Iran
Land:
Ehsan Khoshbakht
iMDB:
Link
https://vimeo.com/346362500

Hvis jeg siger iranske film, hvad tænker du så? Oscarvindende socialrealisme? Deprimerende hverdagsdrama med både fantastisk skuespil og manuskript? Kunstfilm på allerhøjeste plan?

Tjah, måske hvis du kun har set, hvad der er kommet ud af landet de sidste 40 år. Og du er lovligt undskyldt, hvis du ikke har stiftet bekendskab med, hvad der kom før de film, vi kender landet for idag. For landet selv vil ikke kendes ved de film efter den islamske revolution. Siden den har disse film befundet sig i en slags cinematisk ingenmandsland.
Efter revolutionen blev filmene hverken solgt eller vist i hjemlandet, men derimod bandlyst. Men de fik nyt liv på bootlegkopier udvekslet og solgt blandt iranere, som flygtede fra regimet og bosatte sig i udlandet.

Et hurtigt kig på selve indholdet af filmene vil afsløre nemt, hvorfor de hurtigt blev bandlyst af det nye islamiske regime. Disse film var tydeligvis inspireret af europæisk film, men ikke just den slags, som filmkritikkerne var vilde med. Nej, vi snakker ikke høj kunst her, det er nærmere den slags film, som pøbelen godt kunne lide. Ja, den slags, som vi er så glade for her i kælderen. Vi snakker absurde situationer, dårligt skuespil, vold, sex, flair for det sensationelle og alt det gode, som den almene befolkning var tiltrukket af og kunne relatere til.

Disse film vil vores In The Flesh-gæst Ehsan Khoshbakht sætte fokus på, og dermed gøre verden opmærksom på en tabt kapitel i den iranske filmhistorie, som næsten ingen kender til. Og det er der kommet en dokumentar ud af, Filmfarsi, som er navnet på den genre som filmene danner ramme omkring. Kom og få ændret dit syn på iranske film, og dyk længere ned i det dybe kaninhul med spørgsmål til Ehsan efter dokumentaren.

https://vimeo.com/346362500