Torsdag d. 21/03 kl. 20:00 viser vi:

The Devil Rides Out

96min.Af: Terence Fisher1968

I 2015 gik en af horrorfilmens største ikoner, Christopher Lee, bort i en alder af 93 år. Mere end 200 film blev det til i en glorværdig karriere. Og hvad er mere nærliggende end at hylde manden med den film, han selv holdt allermest af fra sin tid i Hammer studierne, der katapulterede ham til berømmelse som den blodtørstige fyrste i Horror Of Dracula (1968), nemlig The Devil Rides Out (1968).

Hammer revitaliserede næsten egenhændigt horrorgenren, og man kan med fordel udforske flere af de mange filmperler, de udsendte fra slutningen af 50'erne til starten af 70'erne.

Vi skal tilbringe denne aften i kælderens mørke i selskab med djævletilbedere. Der er lavet mange film om satanistiske kulter, og de fleste af dem er enten ufrivilligt komiske eller bare decideret ringe. Der findes heldigvis enkelte mesterværker derude, som portrætterer disse menneskers gøren og laden, og her er det værd at nævne tre som skiller sig klart ud: The Seventh Victim (1943), Rosemarry's Baby (1968) og aftenens film: The Devil Rides Out.

Filmen er instrueret af Hammerstudiernes mest ikoniske instruktør, den uforlignelige mester i gotisk horror, Terence Fisher. Historien er skrevet af Dennis Wheatley, der rådførte sig hos selveste Alistair Crowley, og det var efter at have overværet et foredrag med Wheatley, at Christopher Lee personligt henvendte sig til Hammer for at få den filmatiseret. Og med det øvrige cast bestående af fremragende britiske skuespillere, hvordan skulle det så kunne gå galt? Det kunne det heller ikke, og derfor står den som en milepæl indenfor filmatiseringer af djævletilbedere.

I denne film spiller Christopher Lee for en gangs skyld ikke bad guy, men bare rolig, Charles Gray sørger for, at der bestemt ikke mangler noget på den front. Og selvom at vi altså ikke får unge letpåklædte skønjomfruer at se under frydefuld erotisk besættelse i Christopher Lees favntag, så snydes I naturligvis ikke for et af Hammerstudiernes signaturstempler: The Virgin Sacrifice.

Vi bliver denne aften vidne til satanistiske ritualer, der for en gangs skyld ser nogenlunde troværdige ud med alt, hvad der hører til af ofringer, naturligvis med en af disse letpåklædte skønjomfruer, iscenesat af en karismatisk kultleder og meget andet godt.

Så tag jeres ledsager i hånden og værn jer mod denne verdens ondskab. For denne aften i slagtehallen er der stævnedemøde med Djævelen.